1995-1996

Per-Olaf (Pelle) Rudh, de opvolger van Albert Trommer als ‘Museumchefen’ in Trollhättan, met wie wij ook weer fijne contacten hebben opgebouwd en die, als oud-technicus voor Erik Carlsson, zo smakelijk over de rallywereld kon vertellen, overlijdt helaas in 1995. De derde generatie heeft zich gemeld in de persoon van Peter Bäckström en ook met hem is de goede sfeer bewaard gebleven.

In 1996 springt uit de veelheid aan evenementen de fotohappening op 96-’96 eruit: het fotografisch vereeuwigen van 96, 96′s. Dit is een groot succes, er komen zelfs meer dan honderd 96’s bijeen.

scn29

scn30

1997 Saab 50 jaar, naar de Noordkaap

Het clubblad maakt grote reportages, bezoekt oude en nieuwe dealers en het hoogtepunt van het jaar wordt de 50ste verjaardag van Saab als autofabrikant. Omdat de Noorse Saab Club het geheel van een pakkend sausje wil voorzien, ontstaat er een mega happening. Op vijf juli gaan 160 Saabs uit veertien landen vanuit Oslo op weg naar de Noordkaap. Meer dan goed gemutst, want deze Northern Lights Challenge is iets dat ons avontuurlijke Vikingbloed stevig opjut. Een prachtige reis, begunstigd door schitterend weer.

Op de kaap aangekomen naar Kirkeporten Camping, de noordelijkst gelegen camping ter wereld, de middernachtszon, een middernachtsmaaltijd, souvenirs en prepareren voor de terugreis. Nu gaat het in vijf dagen naar Lidköping, waar de stoet domicilie heeft gekozen voor het geweldige feest dat Saab heeft gebrouwen.

Meest in het oog springende personen tijdens de tocht zijn de alom aanwezige regelmoeder Anne Andersen en Geof Ridgley die geheel uit Nieuw Zeeland is gekomen om eens te zien hoe Noord-Europa eruit ziet.

Het feest bij Saab is erg leuk. Meer dan 3000 bezoekers bekijken het museum, allerlei onderdelenstands, demonstraties van het Saab Performance Team op de testbaan, alle museumstukken rijdend op dezelfde baan, of ze bezoeken het afsluitende diner. Maar de Noordkaapgangers mogen ook met hun eigen auto de testbaan op en proefritjes maken met twintig klaarstaande nieuwe 9-5 sedans!

In 1998 is er een internationaal evenement in Engeland – die club bestaat nu ook 35 jaar – en verder veel leuke dingen in ons eigen land. Het ledental gaat in de richting van de 1500.